adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· Financi´┐Żle Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
Technische analyse cursus Deel 9 - Gaps

Inleiding
In de technische analyse zijn er verschillende soorten patronen. Zo zijn er driehoeken, hoofd-en-schouder formaties, vlaggen, enzovoort. Deze zullen allemaal in latere cursussen aan de orde komen. In deze cursus wil ik het hebben over het verschijnsel gaps.

Simpel gezegd, is een gap een gat in de koersgrafiek. De koersgrafiek moet dan wel bestaan uit barcharts en niet uit een lijngrafiek. Een gap komt tot stand doordat de koersbeweging van de huidige dag volledig boven of onder die van de vorige dag uitkomt. Gaps zijn een visualisering van extreme emoties. Zo heb je de upside gap die tot stand komt doordat de laagste koers van vandaag hoger is dan de hoogste koers van gisteren. Aan de andere kant is er dan de downside gap die verschijnt zodra de hoogste koers van vandaag lager is dan de laagste koers van gisteren. Gaps zien er dus uit als verticale lege ruimtes in de koersgrafiek. Net zoals emoties weer snel kunnen veranderen, worden gaps in de loop van de tijd weer "gevuld". Een gap wordt gevuld zodra er een dag is geweest (of meerdere) waarop er koersen zijn neergezet die het gat overlappen. Het is trouwens niet zo dat alle gaps worden gevuld, maar de meeste wel.

Er zijn verschillende soorten gaps. Zo zijn er de "breakaway", "running", "exhaustion" en common gap.

Common gap
De common gap is de minst belangrijkste soort en wordt meestal gevormd in een zijdelingse beweging van de koers.

Breakaway gap
Deze gaps zijn wel belangrijk. Deze wordt gevormd als de koers uit een bepaald patroon breekt (vandaar de naam "breakaway"). Als de gap wordt gevormd met een exteem hoog volume dan worden de breakaway bijna nooit opgevuld.

Runaway gap
De runaway wordt gevormd tijdens snel in een lijn stijgende of dalende koersbewegingen. Deze gap wordt vaak niet meteen gevuld, dat gebeurd vaal pas bij een correctie van de heersende trend. Bij een runaway kan je vaak een koersdoel berekenen. Dat komt omdat deze gap vaak op de helft van de beweging wordt gevormd van de heersende trend.

Exhaustion gap
Deze laatste soort gap komt voor aan het einde van een beweging. Meestal wordt deze gap voorafgegaan aan een runaway gap. Het volume is vaak hoger dan normaal en de volgende koersbeweging is vaak een consoliderende, vandaar dat de exhaustion gap vaak het einde inluidt van een trend. Er is echter een probleem en wel het onderscheiden van deze gap en de runaway gap. Echt zeker is het pas nadat je de volgende koersbeweging hebt gezien. Er zijn wel twee dingen die je op weg kunnen helpen. De eerste is het feit dat als de gap de derde of vierde opvolgende is van een reeks dat die eerder een exhaustion gap zal blijken te zijn. Ten tweede, als er een gap ontstaat na een steile stijging of daling en na minstens ´┐Ż´┐Żn runaway gap en deze gap wordt binnen een dag (of twee) gesloten, dan was het waarschijnlijk een exhaustion gap. Bij zo´┐Żn laatste situatie hoef je niet meteen winst te nemen op je totale positie, maar een deel sluiten is zeker aan te raden.

Voorbeeld

Voorbeeld gaps in grafiek

Bij "gap 1" is duidelijk te zien dat dit een exhaustion gap is geweest. Het was dan ook het einde van de stijgende trend van ervoor. Echter hier wist je pas de dag erna dat het een exhaustion gap was. De dag erna was meteen ook een (downside) gap, maar die kan eerder aangemerkt worden als common gap en dus niet van waarde. Eveneens een common gap is "gap 2" (de gap staat boven "gap 2"). Bij "gaps" kan je een aantal gaps zien. Omdat ze elkaar opvolgen, zijn de eerste paar runaway gaps. E´┐Żn van de gaps wordt binnen een dag gesloten (die rond 680). Op dat moment zou je dus een deel winstnemen in de verwachting dat de laatste gap een exhaustion gap was. In dit geval was dat echter niet zo omdat de laatste dag ook een gap optreedt. Wat deze laatste voor ´┐Ż´┐Żn is, zal de dag erna moeten blijken.

| terug |

Baris Canatan
[email protected]

Meer leren over technische analyse? Er is nu een cursus Praktische Technische Analyse waar je d.m.v. videomateriaal en praktijkvoorbeelden leert om zelf technische analyses te kunnen maken om zo beter en onafhankelijk te kunnen beleggen.

Klik hier voor informatie over de cursus Praktische Technische Analyse.

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2023 BC Investments. All Rights Reserved.