adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· Financiële Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
Technische analyse cursus Deel 8 - Steun en weerstand

Inleiding
Twee van de meest gehoorde (en gebruikte) termen in de technische analyse zijn steun en weerstand. Dit zijn punten in een koersgrafiek waarbij er waarschijnlijk een tijdelijk einde komt aan de heersende trend. Als de trend bijvoorbeeld naar boven is gericht en de koers komt tegen een weerstand, dan zou je kunnen verwachten dat de koers gaat dalen. Dit kan een correctie in de stijgende trend zijn of het begin van de doorbraak naar beneden uit de stijgende trend.

Definitie
In het bekendste technische analyse boek Technical Analysis of Stock Trends staat als definitie voor steun : "het kopen, echt of potentieel, groot genoeg in volume om een dalende trend te stoppen voor een merkbare periode." De definitie voor weerstand is volgens de schrijvers : "het verkopen, echt of potentieel, groot genoeg in volume om alle biedingen te vervullen en zo te verkomen dat de koersen nog meer stijgen voor een merkbare tijd."
Je kan een steun zien als een tijdelijke ondergrond en weerstand als een tijdelijk plafond voor de koersen. Een steun kan alleen maar een ondergrond worden als er zich op dat punt een concentratie van vraag bevindt. Op dat punt zijn er dus meer kopers dan verkopers en is de algemene consensus dat het aandeel goedkoop is en omhoog kan. Bij een weerstand is het precies andersom.

Gebruik
Steunen en weerstanden bevinden zich vaak ook bij psychologische grenzen. Dit kunnen bijvoorbeeld ronde getallen zijn (AEX van 500, 600, etc.) of all-time highs of lows.

Zodra een steun neerwaarts wordt doorbroken door de koers, kan je verwachten dat de koers verder die richting op zal gaan. Hetzelfde geldt voor een doorbraak naar boven door een weerstand, waar je kan verwachten dat de koers verder zal stijgen. Op het moment dat een steun neerwaarts wordt doorbroken en de koers gaat weer omhoog nadat hij is gezakt, dient de oude steun opeens als weerstand. De koers is er immers onder gekomen en als de koers nu weer omhoog wil, is die grens boven zijn hoofd. Een weerstand die bovenwaarts wordt doorbroken, wordt dan de steun in het geval de koers daarna weer gaat zakken.

Regels
Er zijn een aantal regels aangaande steun en weerstand. De eerste is dat als er bij een steun of weerstand veel wordt gehandeld dan is het aannemelijk dat die steun of weerstand een sterke is en je er dus meer waarde aan kan hechten. Een tweede regel is dat een steun of weerstand belangrijker is als de koersbeweging daarvoor snel heeft plaatsgevonden. Is de koers bijvoorbeeld heel langzaam omhoog gegaan naar een weerstand dan zal deze weerstand minder waarde hebben. De derde regel is het feit dat een steun of weerstand sterker is als deze vaker is getest. Als laatste regel noem ik dat de kracht van een steun of weerstand afneemt naarmate het langer duurt voordat deze wordt getest. Een steun van 3 maanden oud heeft waarschijnlijk meer potentie dan een steun van 5 jaar geleden.

Voorbeeld

Ahold met steun en weerstand

Dit is een weekgrafiek van Ahold wat inhoudt dat één verticaal streepje de koersbeweging van een week voorstelt. Zoals te zien in de grafiek zijn er 2 punten geweest aan de bovenkant waar de voorgaande stijgende trend een stop is toegeroepen. Bij zowel top1 als top2 zie je dat de koers daar weerstand ondervond. Bij top1 was daar ook een toename in volume (verticale staafjes onder grafiek) gepaard bij gegaan. Aan de onderkant is duidelijk te zien dat er steun wordt ondervonden op 3 punten. Ook bij de dunne dalende lijnen is te zien dat de koers steeds van steun naar weerstand gaat. Op dit moment is de koers bezig met het worstelen rond bodem3. Als deze steun neerwaarts wordt doorbroken, dan is de kans groot dat Ahold nog verder gaat zakken met als doelen (en dus tevens steunen) de vorige 2 bodems. Als de koers inderdaad onder de steun komt, wordt de steun de nieuwe weerstand mocht de koers na een tijdje weer willen stijgen. Gaat de koers echter niet door de steun, maar draait hij nu om, dan is de kans groot dat de koers de weerstand weer gaat opzoeken.

| terug |

Baris Canatan
baris@bcinvestments.net

Meer leren over technische analyse? Er is nu een cursus Praktische Technische Analyse waar je d.m.v. videomateriaal en praktijkvoorbeelden leert om zelf technische analyses te kunnen maken om zo beter en onafhankelijk te kunnen beleggen.

Klik hier voor informatie over de cursus Praktische Technische Analyse.

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2024 BC Investments. All Rights Reserved.