adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· Financi´┐Żle Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
Technische analyse cursus Deel 1 - Algemeen

Wat is technische analyse ?
Onder technische analyse verstaan we :
"het analyseren van koers- en omzetgegevens met het doel een verwachting uit te spreken over de toekomstige koersontwikkeling".

Deze koers- en omzetgegevens kunnen van allerlei onderliggende waarden zijn, bijvoorbeeld aandelen, valuta, opties, koffieprijzen, etc. Deze gegevens moeten snel beschikbaar en tevens betrouwbaar zijn. De technisch analist probeert daarbij zekere patronen te ontdekken die zichzelf in de loop van de tijd telkens weer kunnen herhalen. Hij gebruikt de gegevens ook voor de berekening van diverse indicatoren en voor het identificeren van trends.

De technisch analist concentreert zich puur op de koers- en omzetontwikkeling. Hij zoekt niet naar de oorzaken of verklaringen voor een bepaalde koersontwikkeling. De technisch analist probeert o.a. de volgende vragen te beantwoorden :

· Is de markt omhoog (hausse) of omlaag (baisse) gericht ?
· Is er een trendomkeer v.d. markt op handen ?
· Wijzen de verschillende technische indicatoren in dezelfde richting ?
· Hoe is de omzetontwikkeling aan de koers gerelateerd ?
· Is er sprake van een kleine correctie of van een start van een nieuwe trend ?

Technische analyse vs. Fundamentele analyse
De fundamentele analyse onderzoekt alle relevante factoren die invloed hebben op de prijs van een onderliggende waarde, met het doel de intrinsieke waarde van die onderliggende waarde te bepalen. De intrinsieke waarde wordt bepaald door tal van factoren van macro- economische, bedrijfseconomische, politieke en sociale aard. Een vergelijking van de marktprijs met de intrinsieke waarde leert ons dan of een bepaalde onderliggende waarde over- of ondergewaardeerd is.

Zowel fundamentele als technische analyse hebben dus min of meer eenzelfde doelstelling, namelijk het bepalen van de richting die de prijzen of koersen waarschijnlijk zullen opgaan. Het verschil is dat de fundamenteel analist de oorzaak van marktbewegingen bestudeert, terwijl de technisch analist alleen naar het gevolg kijkt. De technisch analist gaat er namelijk vanuit dat koersen trendmatig en volgens patronen veranderen.

Waarom technische analyse ?
Diverse studies tonen aan dat het gebruik van technische indicatoren naast andere benaderingen, de accuraatheid van koersvoorspellingen zeer sterk verbetert. Zeker daar waar het de timing van beleggingsbeslissingen betreft.

Een tweede reden is dat technische analyse een instrument is voor de korte termijn. E´┐Żn van de tekortkomingen van fundamentele analyse is dat de gegevens slechts beschikbaar zijn op maand- of kwartaalbasis of misschien nog langer.

Een derde reden is dat korte termijn steun- en weerstandniveau's resulteren in de zgn. 'self- fulfilling prophesy'. Als meer mensen denken dat zij moeten handelen op een uitslag van een bepaalde indicator en dat dan ook doen, dan zal de koers in die richting bewegen.

| terug |

Baris Canatan
[email protected]

Meer leren over technische analyse? Er is nu een cursus Praktische Technische Analyse waar je d.m.v. videomateriaal en praktijkvoorbeelden leert om zelf technische analyses te kunnen maken om zo beter en onafhankelijk te kunnen beleggen.

Klik hier voor informatie over de cursus Praktische Technische Analyse.

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2023 BC Investments. All Rights Reserved.